Vad är ett överodds?

Det krävs egentligen bara två saker för att bli en vinnande spelare. Dessa är en sund kassahantering och förmågan att satsa pengar där du har en fördel. Med andra ord krävs det att du inte satsar alldeles för hårt på varje spel för att minimera riskerna att gå bankrutt och att du bara spelar på överodds för att maximera möjligheterna att gå med vinst. Lite förenklat kan man säga att ett överodds är odds som är högre än vad det borde vara. Om du inte konsekvent spelar på överodds så kommer du också över tid att förlora pengar. Oavsett om spelandet är på allvar eller en hobby för dig så känns det naturligt att inte gå in med inställningen att förlora pengar.

För att vinna pengar i längden behöver du alltså först och främst kunna identifiera ett överodds. Ett konkret exempel på ett överodds vore om någon erbjöd dig 7 gånger pengarna för varje gång du lyckades slå en sexa med en tärning. Skulle du ha tagit det vadet? Så länge du får använda en neutral tärning och vet att det inte är något fuffens, givetvis! Chansen att slå en sexa är 1 på 6 (100/6=16.66%) och du får ett odds, 7 gånger pengarna, som motsvarar en värdering på 14.29% (100/7=14.29%). I det här fallet vet du med 100% säkerhet att din värdering (16.66%) är korrekt och att du spelar till ett övervärde. Du kanske inte vinner på de första sex, tjugo eller hundra kasten på grund av normalfördelningen, men matematikens lagar säger att du i det långa loppet kommer att tjäna pengar.

Men nu är det ju inte riktigt så enkelt att ett spelbolag låter dig slå tärning till odds som du är garanterad vinst på i det långa loppet. Vad de istället gör är att erbjuda dig odds och spelmöjligheter från tusentals olika marknader och världens alla sporter. Till skillnad mot ett tärningskast finns det heller inget facit när det kommer till att värdera exempelvis en fotbollsmatch. Felaktiga domslut, olyckliga avslut, skador, målvaktstavlor och röda kort är alla omständigheter som snabbt kan få en match att svänga åt det ena eller andra hållet. Man kan helt enkelt inte förutsäga ett resultat med all säkerhet, men man kan göra en så korrekt värdering av spelet som möjligt, för att räkna ut vilka odds som enligt dig själv vore korrekta. Erbjuder något spelbolag högre odds spelar du och om inte låter du bli.

Låt oss ta ett exempel från ett mer verkligt scenario. Du har analyserat en match från de sista omgångarna i allsvenskan där i stort sett alla lag har något att spela för. Du har haft i åtanke hemmaplansfördelen, skadeläget, motvation och lagens styrkor när du kommit fram till att Elfsborg har 50% chans att vinna hemmamatchen mot Malmö FF. Om samma match skulle spelats om och om igen med dagens förutsättningar menar du att Elfsborg vinner hälften av gångerna. Det korrekta oddset för en Elfsborgvinst enligt dig skulle därför vara 2.00 (100/50%=2.00). Om du nu hittar ett odds högre än 2.00 hos någon av dina bookmakers så har du hittat ett överodds.

Kort sammanfattat är det så här det fungerar. Du analyserar en match, gör din värdering och letar efter odds bra nog att spela. Om du värderat en sannolikhet till exempelvis 29% så räknar du fram ”rätt odds” genom att dividera 100 med med värderingen och i det här fallet blir då oddset 3.45 (100/29%=3.45). Hittar du då ett odds på 3.65 så har du all anledning att spela. För att räkna fram övervärdet utgår du från 1 och substraherar 1 från varje odds. I det här exemplet tar du därför (1/2.45)*2.65 som blir drygt 1.08, eller 8% i övervärde! Du förväntar dig alltså att vinna 8 kronor per satsad hundring i det långa loppet.

Slutligen vill jag poängtera att det är väldigt små marginaler när du analyserar en match. En tänkbar regel för att skydda sig själv när man analyserar är att ha en felmarginal på 10%. I senaste exemplet ovan värderade du ett lags chans till 29% och hittade ett fint värde, men ponera att du faktiskt missat den korrekta bedömningen med två procentenheter. Lagets riktiga chans att vinna är 27%. Med lite matematik klurar du snart ut att du istället kommer gå minus i det långa loppet om du spelar detta spel. Reflektera över detta, räkna med felmarginaler och var mycket noggran med att du spelar högsta möjliga odds du kan komma över!

Ta gärna en titt bland spelbolagen vi rekommenderar.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att visas. Nödvändiga fält är markerade *

*