Stryktipset – Matematiska och reducerade system

Det har aldrig funnits fler spelbolag online och välkomstbonusarna är större än någonsin. Nyskapande spelbolag som Bethard och Pinnacle Sports (högst odds online) har ännu inte lyckats konkurrera ut Svenska Spels flaggskepp, Stryktipset. Istället för att spela singlar, dubblar eller tripplar till höga odds online väljer vi istället att försöka tippa rätt på hela 13 matcher, ofta från de lägre divisionerna i England. Jag antar att spelformen kommer leva kvar under lång tid. Dels har man ju chansen på de riktigt stora pengarna och dels är det en mer social spelform.

Vi på VinnOnlines redaktion försöker varje vecka vägleda våra besökare till hur man ska spela på stryktipset för den aktuella veckan. En gång mitt i veckan gör vi en oddsanalys av stryktipskupongen för att tidigt lördag morgon följa upp med ett stryktipsförslag. Vårt fokus ligger på att spela smart sett till spelvärde samtidigt som vi är intresserade av att vara med när de stora utdelningarna ska delas ut. Dessa inlägg hittar ni antingen via huvudsidan eller direkt på stryktipsfeeden om det är just den informationen ni söker.

Fram tills nu har vi bara lämnat stryktipsförslag på så kallade matematiska system då dom är lätta att förstå och är den vanligaste systemformen. Ett matematiskt system, också kallat M-system, är dock inte vår egentliga favorit. Reducerade system, eller R-system, är något vi gillar att ta till av flera och olika anledningar. För att förstå hur ett reducerat system fungerar börjar vi i rätt ände med att förklara den enklaste stryktipsraden.

Enkelrader
Enkelrader är precis som det låter en väldigt enkel rad och är per definition inte ett system. Du får välja ett – och endast ett – valfritt tecken för var och en av de 13 matcherna. När vi pratar om tecken menar vi alltså 1 för hemmaseger, X för oavgjort eller 2 för bortaseger. En enkelrad kommer kosta dig 1 krona och du kan lämna in oändligt många även om det känns lite väl tungt att skriva dom för hand. På bilden nedan kan du se hur det ser ut när vi knåpat ihop 5 separata enkelrader som alltså kommer kosta oss 5 kronor att lämna in. Om man skulle lämna in alla möjligheter av en stryktipsrad och därmed garantera sig själv 13 rätt, skulle man behöva lämna in närmare 1,6 miljoner enkelrader (1 594 323) stycken.

 

5 enkelrader

5 enkelrader

Matematiska system
Matematiska system är den vanligaste typen av stryktipssystem där man kan komplettera en enkelrad med ytterligare tecken för varje match. Om man streckar så att man får 1X, 12 eller X2 på en specifik match så kallas det en halvgardering. Man kan också helgardera, 1X2 i samma match, vilket betyder att man inte kan förlora på just den matchen. Man kan blanda hur man vill mellan ett tecken, halvgarderingar och helgarderingar. Nackdelen är givetvis att det kostar. Vi nämnde tidigare att det kostar 1 krona per rad man spelar och en halvgardering dubblar den totala insatsen medan en helgardering tripplar den.

Vi ska inte dra matematiken i detalj men för att dra några exempel så innebär alltså ett M4-system att du måste betala 4 kronor och har 2 halvgarderingar att tillgå (2×2=4). Ett M36-system kostar 36 kronor och ger dig 2 helgarderingar och 2 halvgarderingar (3x3x2x2=36). Det största radantalet och systemet Svenska Spel tillåter är 41 472, vilket då skulle innebära 4 helgarderingar och 9 halvgarderingar. När vi lämnar in ett matematiskt system lämnar vi bara in en enda stryktipsrad och förhåller oss bara till den. Ett inlämnat system skulle kunna se ut som på bilden under. Kan du räkna ut hur mycket det skulle kosta att lämna in?

 

M96 - Matematiskt system

M96 – Matematiskt system

Reducerade system
För att förstå hur reducerade system fungerar kan det vara viktigt att först poängtera att ett matematiskt system i praktiken består av flera enkelrader. Ett M4-system som vi nämnde tidigare är egentligen 4 enkelrader som gör att vi täcker båda de två halvgarderingarna vi har tillgängliga. Låt oss säga att vi spelat 1X på både match 1 och 2 på kupongen. Möjliga resultat på dessa matcher är ju då 1-1, 1-X, X-1 och X-X. Resterande 11 matcher har vi satt ett valfritt tecken på och radantalet för att täcka det matematiska systemet är således 4, ett M4-system.

Ett reducerat system är i praktiken ett mindre urval av dessa olika enkelrader från ett matematiskt system. Själva systemet kallas för ramen och ser vanligtvis mycket större ut än vad man har råd med som ett matematiskt system. Att ramen sitter betyder dock inte att man vunnit eftersom vi reducerat antalet rader och bara spelar en bråkdel av alla de enkelrader som ramen består av. Raden med 13 rätt kanske inte finns med bland de enkelrader vi har kvar. De rader som inte tagits bort och är de enkelrader vi kan vinna på, kallas nyckelrader. Urvalet av nyckelrader med specifika tecken kan fördelas genom att använda Svenska Spels färdiga system eller så kan man använda ett dataprogram för att sätta olika villkor och vara lite mer selektiv. Detta kallas också för matematiskt reducerade system och är något vi återkommer till senare.

Vilket R-system man vill spela beror på om man är ute efter de stora pengarna eller bara tycker det vore roligt att vinna något. Det som hos Svenska Spel kallas R 11-0-729 kan vara ett fint system om man åtminstone vill ha en chans på de stora pengarna men tycker det känns övermäktigt att få garderingarna på rätt plats i ett matematiskt system. R 11-0-729 innebär att det är ett reducerat system med 11 helgarderingar, 0 halvgarderingar och 729 nyckelrader. Kostnaden blir alltså 729 kronor. För just det här systemet ser Svenska Spel till att det finns en 11-rättsgaranti. Om du sätter dina två spikar är du garanterad 11 rätt. Huruvida du lyckas få 12 eller 13 rätt beror på slumpen. Är man bara intresserad av storvinster kan man istället spela ett system med 12-rättsgaranti.

Med matematiken vi lärt oss tidigare kan vi snabbt räkna ut att 11 helgarderingar innebär ett radantal på 177 147 stycken (3x3x3x3x3x3x3x3x3x3x3=177147) och chansen att få 13 rätt om ramen sitter är alltså 0,41% (729/177147=0,4115%) vilket då innebär 1 chans på 243 (100/0,4115=243). Det kan kännas långsökt men det är samtidigt en skön känsla att veta att man inte måste förutspå alla möjliga skrällar på en stryktipskupong för att ha chans på miljonerna. Allt man behöver göra är att sätta sina 2 spikar, så finns chansen.

Andra varianter
Stryktipset har fler dimensioner än de ovan nämnda. Att förstå enkelrader, matematiska system och reducerade system så har man dock grunden för att förstå varianter på detta relativt snabbt. Vi pratar då om varianter som U-system, matematiskt reducerade system via programvara och viktade reducerade system. Generellt kan sägas att vi inte tycker man ska bemöda sig med U-system eller viktade reducerade system men om man vill ta spelandet till en nivå kan man mycket väl prova en programvara för att matematiskt reducera sitt system med villkor. Exempel på villkor kan vara att man bara vill ha nyckelraderna med högst utdelning eller att man begränsar hur många i rad det får vara av samma tecken. Om intresset finns kan vi kanske återkomma till vid ett senare tillfälle vad vi använder för programvara, samt hur man använder det på rätt sätt.

Om du vill får speltips till Stryktipset kan du besöka Spelcash.se.

2 kommentarer

  1. På ett reducerat system där man har 12rättgaranti kan man få 11or o tior i utdelning då.

    • Ursäkta ett extremt sent svar! Jag hoppas du redan vet svaret vid det här laget. För alla andra som kan undra är svaret absolut! Om man vinner på ett reducerat system med 12-rättsgaranti är det inget som säger att man inte också får både 11 och 10 rätt. Sannolikt har man andra nyckelrader som ger både 11 och 10 rätt samtidigt.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att visas. Nödvändiga fält är markerade *

*