En ny filosofi i fotboll

Med tanke på Leicesters framgångar i Premier League den här säsongen tar vi en titt på ett skifte inom fotbollen där det inte längre är fult att inte ha boll. Atletico Madrid slog precis ut Barcelona efter att ha haft strax över 25% av bollen och Leicester leder serien trots att man är bland de tre sämsta lagen i bollinnehav och i korrekta passningar.

Det har under en längre tid propagerats att Barcelona spelar den bästa fotbollen och att de tillsammans med Arsenal spelar fotboll som den ska spelas. Logiken har ofta varit att om man själv har bollen så kan man inte släppa in mål. Det nya tänkandet har dock växlat till att analysera och se att väldigt många mål kommer från misstag. Misstag görs oftast med boll så i den nya logiken är det bättre att inte ha bollen eftersom det skapar läge för misstag att ha boll. Istället handlar det om att få upp bollen snabbare i banan och vinna boll högre upp på planen. Istället för att fokusera på att göra färre misstag blir fokus på att jaga fram misstag hos motståndarna.

Det är ett skifte från att sitta tillbaka och slå långbollar till att spela ett aggressivt försvar. Det är fortfarande väldigt defensivt men skillnaden är att man inte låter motstånderen rulla boll fritt och leta efter öppningar utan det pressas och stressas fram misstag som sedan leder till snabba omställningar. Anledningen till att Leicester har så mycket missade passningar är att man direkt går långt på Vardy som jagar fram chanser eller hörnor. Det här är ingen ny taktik i sig men den har fått mer utrymme att synas eftersom inte bara Leicester utan också Tottenham har en liknande stil som producerat fantastiska resultat. Pochettino spelade sin pressfotboll redan med Southampton och det skapades väldigt mycket chanser från misstag hos motståndaren. Det blir också lättare att försvara när ett helt lag köper in i konceptet och pressar tillsammans.

Ett annat bra exempel är presspelet som Dortmund använde under Klopp och lyckades vinna två tyska ligatitlar i rad trots styrkan i Bayerns lag. Det är tydligt att Klopp nu försöker samma strategi i Liverpool men han har just nu inte rätt spelarmaterial. Nästa säsong kommer truppen spegla honom och Liverpool kommer spela i samma anda som Dortmund gjorde.

Om det nu är så effektivt så kan man ju direkt fråga sig varför inte alla spelar en liknade stil? Det första problemet med den här filosofin är att det är väldigt jobbigt. Spelarna måste vara i otroligt bra fysisk form, det rapporterades om en hel del brinnande lungor hos Southampton när Pochettino kom in och började med dubbla pass för att jobba upp orken. Nästa problem är att få välbetalda storstjärnor att vilja springa tills de knappt kan stå på benen, det är otroligt viktigt att alla drar åt samma håll och det räcker med att en eller två inte gör sitt jobb så falerar systemet. Det krävs en ledare som verkligen inspirerar, ett brinnande driv i stil med vad Klopp har. För Leicester var det helt perfekt läge den här säsongen. Efter förra året var det ingen risk att någon kände sig som en stor stjärna som var större än laget och de flesta spelarna i truppen är dussinspelare som individuellt antagligen inte skulle få en startplats i många andra lag i högstaserien. Det är betydligt lättare att få en sådan grupp spelare att springa och ta i än om man kliver in i Arsnal och kräver samma. Det är ett otacksamt jobb och det är inte många divor som villigt skulle riva och slita efter boll för att sedan snabbt göra sig av med den för en snabb kontring.

Ju mer man spelar med bollinnehav ju mer beroende blir man av individuell förmåga från sina egna spelare. När det går snabbt och direkt händer det mycket men att försöka passa sig igenom ett kompakt försvar är väldigt svårt och när man ser Barcelona spela visar det tydligt att spelare av deras förmåga också har problem att bryta ner lag. Kommer det bli vanligare att se den här typen av taktik framöver? Det är svårt att säga men problemet för lag är att det fungerar väldigt bra när man möter ett lag som tycker om att hålla i boll och som är förväntade att föra spelet. Detta har visats av Liverpool den här säsongen i hur bra man spelat mott topplagen men haft väldiga problem med de så kallade sämre lagen. Det verkar finnas en platå som man når, sedan blir man själv favorit och ska föra matcher vilket inte alltid blir naturligt. För Leicester har det fungerat ypperligt bra då de trots ledning inte tagits ordentligt på allvar och lag fortsätter att anfalla och ramla i fällan. Men som vi såg med Dortmund så tog det stopp och det är rimligt att tro Leicester kommer få det tufft nästa säsong. Vi här på vinnoline vill passa på att tidigt plocka upp ett spel på Leicester att åka ur Premier League näsa säsong. Får man en dålig start kan det lätt gå snabbt utför och vi tror det kommer finnas väldigt bra värde i det spelet.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att visas. Nödvändiga fält är markerade *

*