Hur fungerar strategin Kellys Formel?

Spelare borde alltid se efter en matematisk fördel istället för att agera efter sina känslor. Till exempel genom att lära sig hur man använder Kellys formel, eller Kellys kriterium, är ett bra sätt för spelare att bestämma hur mycket man ska satsa på ett speciellt utfall.

Innan man placerar sin insats bör man ställa sig själv sex väldigt viktiga frågor. Vem, vad, när, var, varför och hur? I den här artikeln är det dock hur vi är intresserade av, som i hur mycket ska man satsa.

Ponera att du ska lägga ett spel i engelska Premier League. Genom att svara på frågorna ovan skulle det kunna se ut så här.

  • Vem ska det satsas på? Manchester United.
  • Vad ska det satsas på? Slutar topp 4.
  • När ska det satsas? Nu.
  • Var ska det satsas? Pinnacle har ofta högst odds.
  • Varför ska det satsas? Det verkar vara ett överodds.
  • Hur mycket ska det satsas?

De flesta spelartiklar fokuserar på någon av de första fem frågorna, typiskt genom att använda logiska, matematiska eller statistiska argument. Det är lite vad våra dagliga speltips går ut på.

Nyckeln i ett framgångsrikt spelande ligger dock inte bara i att hitta värde utan också att hantera sina pengar på rätt sätt, något vi exempelvis belyser i artikeln Vilket är det bästa spelsystemet? När man väl tagit beslutet om vilket spelsystem man ska använda kan nästa fråga vara, hur mycket ska man satsa?

Det finns många artiklar som beskriver Kellys formel och rekommenderar just denna spelstrategi, eller möjligtvis en mindre aggresiv variant. Kellys formel används för att räkna ut hur mycket man ska satsa av sin totala spelkassa, där förhållandet är direkt exponentiellt till hur stort överoddset man hittat är. Du kan läsa mer här om vad ett överodds är.

Kellys formel lyder: (bp-q)/b

B = Decialoddset -1
P = Beräknad sannolikhet
Q = Beräknad risk

Vi kan använda slantsingling som ett exempel på hur man ska använda Kellys formel. Anta att vi har en illa balanserad krona som faktiskt ger chansen för just krona 52%. Vi spelar dock till oddset två gånger pengarna.

I det här tillfället blir Kellys formel

B = 2.00-1
P = 0.52 (52%)
Q = 0.48 (48%)

Om vi sätter in dessa tal i formeln: (0.52×1 – 0.48) / 1 = 0.04 (4%)

Kellys formel rekommenderar dig att satsa 4% av din totala spelkassa om du hittar ett odds i den här storleksordningen. Som du säkert förstår kommer man få en högre rekommendation desto bättre överodds man hittat.

Räkna på odds och sannolikhet

Kellys formel ger en stor fördel jämfört med andra spelstrategier, som till exempel Fibonacci-metoden, eftersom man spelar med lägre risk. Nackdelen med denna typ av spelstrategi är dock att dina värderingar måste vara mycket exakta för att inte riskera för mycket samtidigt som kassan inte kommer växa i den takt nybörjare gärna föreställer sig. Om du känner dig sugen på att testa Kellys formel kanske det kan vara en idé att prova med ett tak på högsta insats, exempelvis 10% av din spelkassa.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att visas. Nödvändiga fält är markerade *

*