Vilket är det bästa spelsystemet?

Det är ganska lätt att argumentera för och göra en sak utav att det är viktigare hur du spelar än vad du spelar. Vi väljer att kalla det för spelsystem eller spelstrategi i vår spelskola men benämningar som money management eller kassahantering kan också förekomma. Vi har sett över fem av de populäraste spelsystemen i den här artikeln. Upptäck vilken av dem som är bäst.

Den professionelle blackjack-spelaren och författaren Ed Thorp var en framgångsrik korträknare. För framgångsrik om man frågar Las Vegas casinon, då hans förmåga i förlängningen ledde till att fler kortlekar implementerades och ett krig mot korträknandet startades.

Trots att han var en expert inom sitt område gav han större delen av äran för sina framgångar till en insats-formel skapad av matematikern John Kelly Jr. Han hävdade att vad man fick ut av att spela bestämdes till 25-33% av vad man spelade och 67-75% av hur man satsade.

Det är såklart enkelt att säga att ett spelsystem är viktigt men hur ser ett användbart spelsystem ut? Influerade av Alex Bellos Alex’s Adventures in Numberland kartlade vi hur framgångsrika fem olika spelsystem var över en serie på 500 spel.

Diagram över 5 spelsystem

Diagrammet ovan visar förtjänsten från 500 simulerade spel för fem olika spelsystem, där sannolikheten att vinna varje var 55% till 2 gånger pengarna (binary bet). Den ursprungliga insatsen för varje metod var $100 (förutom spelsystemet all-in, där ursprungsinsatsen var $1000). Varje system började med en spelkassa på $1000 och simuleringen fortsatte till spel 500 eller tills kassan var tom.

Som ni kan se visar det sig att det ena spelsystemet ger en mycket bättre avkastning än de andra medan ett av spelsystemen kastar in handduken väldigt tidigt.

Vi går igenom de fem systemen här nedan. Vilken bokstav tror du hör till vilket system?

Strategi 1: Satsa allt, varje gång
Satsa hela din bankrulle på varje spel. Fördelen är att du får en fin avkastning snabbt när du vinner. Nackdelen? Så snart du missar ett spel har du inga pengar kvar och kan därför inte spela vidare.

Strategi 2: Flatbet
Satsa en fast summa för varje spel och variera inte insatsen oavsett hur mycket du vinner. I det här exemplet var insatsen $100. Om sannolikheten att vinna är 55% till 2,000 i odds betyder det att risken för att gå bankrutt minimerats drastiskt. Tyvärr betyder det dock också att dina vinster begränsas till att komma ”säkra men säkert”.

Strategi 3: Martingale
Dubbla din insats varje gång du missar ett spel, för att ta igen tidigare förluster när du väl vinner igen. Eftersom du dubblar insatsen för att täcka tidigare förluster ger det här en snabbare avkastning än flatbetting. Problemet om du erfar flera förluster på rad är dock att insatsen måste fortsätta dubblas och väldigt snart måste höga belopp satsas för att täcka tidigare förluster.

Strategi 4: Fibonacci
Öka dina insatser enligt Fibonaccis talföljd för att täcka tidigare förluster med vinsten från nästa spel. Du kan lära mer om Fibonacci-systemet här. Den här metoden har liknande nackdelar som Martingale men insatsen ökar inte lika dramatiskt om du skulle få en förlustsvit. Därmed växer heller inte kassan lika snabbt när du väl vinner.

Strategi 5: Kellys formel
Satsa en del av din bankrulle i förhållande till hur stor fördel du har i din värdering kontra oddset du erbjuds. I den här simuleringen använde vi Kellys formel för detta. Enligt Kellys formel ska din insats vara din fördel dividerat med oddset minus 1 (din insats). I det här exemplet var fördelen 10% och oddset 2,000 – 10%/(2,000-1) är 10%.

Med andra ord var första insatsen $100 från vår startkassa på $1000. Om det spelet var en vinnare skulle insatsen höjas till $110 nästa spel, 10% av spelkassan som nu ligger på $1100. Detta innebär att vinsterna ökar snabbare än vid flatbetting och vid förluster minskas aggresiviteten.

Detta korrekta svaret är:

A. Satsa allt, varje gång
B. Martingale
C. Flatbet
D. Kellys formel
E. Fibonacci

Som du kan se från beskrivningarna ovan så verkar Kellys formel ha en naturlig fördel över de andra systemen. Låt oss säga att du förlorat 90% av din bankrulle och har kvar $100. Du kommer då satsa $10 och ännu mindre om förlusterna fortsätter, vilket gör att du kan spela vidare mycket längre än med ett system som har en fast insats, där $100 skulle kunna vara ditt sista spel.

Vilken strategi är vilken?
All-in strategin ger fin avkastning tidigt då det drogs in lika mycket pengar på ett bräde som de andra spelsystemen gjorde på sju spel. Den låga som brinner sju gånger så starkt brinner dock bara en bråkdel så länge och redan på det andra spelet är all-in strategin ute ur leken.

Chansen att 55% sannolikhet slår in 500 matcher i rad är oändligt liten och i det närmaste praktiskt omöjligt. En vinstsvit på 9 raka matcher hade antagligen räckt länge då du varit mångmiljonär.

Simuleringen visar att olika spelsystem ger väldigt olika resultat, även om spelformen är den samma.

Fibonacci och Martingale, som båda är progressiva spelsystem, startar också starkt men som vi vet gör en förlustsvit att man snabbt måste höja sina insatser.

I vår simulering förlorade vi från spelrunda 83 hela 11 gånger i rad. Dessa förluster raderade helt ut båda våra spelkassor för Fibonacci och Martingale och i teorin skulle en spelare som varit med hela förlustsviten behöva satsa $403000 nästa spel enligt Martingales metod. Det är en enorm insats och speciellt med tanke på att möjliga vinsten skulle varit $6300. För Fibonaccis del skulle nästa teoretiska insats vara $33500 men med en toppnotering i kassan på $4300 innan den raderades så var det helt enkelt inte möjligt.

Det enda systemet förutom Kellys som klarade en längre förlustsvit var flatbetting, vilket sakta men säkert ökade på bankrullen. I spelrunda 83 fanns det $3400 i kassan och efter 11 raka förluster hade kassan bara sjunkit till $2300. Kassan levde fortfarande men det var inte mycket att hurra för efter 95 spel.

Förlustsviten på 11 spel slog också hårt mot Kellys formel då spelkassan föll från $7359 till $2286, alltså lägre än kassan som körde flatbet. Detta visar på hur bra flatbet skyddar dig mot tunga förluster. Om man kan vara säker på att vinsterna kommer oftare än förlusterna är dock Kellys att föredra vilket slutresultatet efter 500 spel visar. Flatbetting hade bara dragit in $6400 medan Kellys formel hade tjänat $18275.

Kom ihåg att de här resultaten baserar sig på antagandet att vi vid varje tillfälle faktiskt hittat en matematisk fördel på 10%. Utan denna fördel skulle samtliga resultat antagligen se helt annorlunda ut. Här kan du läsa mer om vad ett överodds faktiskt är.

Stå bakom ditt spelsystem
Simuleringen ovan visar att olika sätt att spela på ger vitt skilda resultat, även om andra variabler är exakt likadana. Skillnaden mellan att förlora hela sin spelkassa och sluta med $18275 i fickan efter 500 spel var helt enkelt att välja ett passande spelsystem.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte finns något perfekt system. Kellys formel fungerade helt klart bäst i det här exemplet men det kan finnas mer utvecklade system för olika typer av spel. Det är viktigt att identifiera och stå bakom vilket spelsystem som kan komma att passa dig bäst, då gärna genom att studera och simulera olika spelsystem och strategier.

Det är också viktigt att komma ihåg att Kellys formel bara fungerar om du vet din procentuella fördel då du använder denna för att kalkylera din insats. Om du värderat eller räknat fel på ett spel och fördelen inte är korrekt kommer du få problem oavsett vad du gör.

Som vi tidigare pekat ut i artikeln rekommenderar vi starkt att du läser vidare om spelteori och hur man hittar överodds. När det kommer till odds och spelbolag kan den extra tiondelen göra den stora skillnaden i det långa loppet, varför vi är stora sympatisörer med Pinnacle Sports, som har högst odds och lägst marginaler online. Själva hemsidan är inte lika vacker att se på som många andra men oddsen gör det hela värt. Registrera ett konto där om du inte redan har ett konto.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att visas. Nödvändiga fält är markerade *

*