Spelskola (3/6): Hur du gör en matchanalys!

Nu har du ett spelkonto hos ett spelbolag och har också förhoppningsvis hämtat hem en fin bonus. Det är dags att börja tjäna pengar och det måste man göra genom att omsätta pengar där det finns ett spelvärde, eller ett överodds. Ta det inte alltför allvarligt om du inte vet vad det innebär just nu. I sista delen kommer vi mer in på hur och var du kan lära dig mer om spelteori.

Kort sagt måste man spela odds som är högre än vad man anser att de ska vara. Skulle du säga att du får ett överodds om du får betalt 3 gånger pengarna på en vunnen slantsingling? Då chansen är 50% är givetivs 3,00 ett överodds och du kommer tjäna pengar i längden. På samma sätt måste du hitta odds som är högre än den egentliga sannolikheten. Detta gör man genom att analysera matcherna man tänkt spela på. Det är roligare att analysera sina matcher själv men kan det kan också anses som den svåra vägen då det också tar en hel del tid i anspråk.

Taktiktavla från Opta

För att analysera en match använder någon avancerade formler och statistik medan andra går lite mer på känn och höftar fram ett spelbart odds. Det kan vara bra att försöka lägga sig någonstans mitt emellan som ny spelare. Lär dig att titta på olika variabler och försök därefter att sätta en procentvärdering på de olika utfallen i ett spel. Till sist räknar du fram oddsen som motsvarar värderingen. Tipsen nedan är några av de mest grundläggande du bör tänka på när du gör din matchanalys.

Lagens form: Hur har lagen spelat och vilka resultat har de fått de fått med sig senaste matcherna? Kanske kan du förklara ett oväntat resultat ut ifrån vad du sett av tidigare matcher, eller kan läsa från en matchrapport?

Hemma/borta: Hur starka är lagen på hemma- respektive bortaplan? Låt dig inte luras av vad lagen heter och var de ligger i tabellen. Det finns som regel en avsevärd skillnad på hur bra lagen presterar ut ifrån var de spelar för dagen.

Inbördes möten: Hur har det gått när lagen mötts tidigare? Kan det ena laget ha ett psykologiskt övertag eller ”lätt” för att spela mot det andra laget? Om de mötts tidigare under säsongen, hur såg matchbilden ut den gången?

Lagnyheter: Kolla gärna om tränare eller spelare uttalat sig i media inför en match. Du måste också ha koll på om någon spelare är skadad eller avstängd. Hur påverkar det i så fall lagen och vem eller vilka är de troliga ersättarna?

Spelschema: Har lagen haft ett tufft spelschema på sistone? I så fall bör du tänka på om spelare kan ha vilats, om de kan komma att vilas eller om det kan påverka spelarna som spelar negativt. Likaså kan spelare vilas om det kommer en viktigare match inom de närmaste dagarna.

Statistik från Soccerway

Det finns så många olika bra källor att hitta information från online, men jag vill gärna tipsa om två olika som är ovärderliga för mig i mitt dagliga arbete. Dessa är mobilappen FotMob och databasen Soccerway. När du analyserat klart en match och kommit fram till en procentvärdering för ett möjligt spel, till exempel 55%, så räknar du fram minsta spelbara odds genom att ta 100/dinProcent. I exemplet med 55% behöver du alltså hitta ett odds som är högre än 1,82 (100/55) för att det ska vara ett överodds.

Det är möjligt att bli en vinnare online och nu är du ytterligare ett steg på vägen till att bli en. Att analysera sina egna matcher tar tid men är väldigt givande och lärorikt samtidigt som det ger dig total kontroll. Vet man var man ska leta så måste det betraktas som den svåra vägen att gå och vi förklarar närmare varför i nästa del av spelskolan. Den här spelskolan kommer i totalt 6 delar. Det finns mycket att lära men jag har försökt begränsa mig till de mest grundläggande koncepten. Klicka dig fram här under och lycka till!

Spelskola (1/6): Registrera ditt första spelkonto – bonus utan insättning!
Spelskola (2/6): Din första insättning – dubbla pengarna med en insättningsbonus!
Spelskola (3/6): Hitta spelvärde med egen matchanalys – den svåra vägen!
Spelskola (4/6): Ta rygg på andra rekare – den enkla vägen!
Spelskola (5/6): För statistik på dina spel – via webb eller excel?
Spelskola (6/6): Hur och var utbildar du dig vidare?

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att visas. Nödvändiga fält är markerade *

*