Hur beräknar man spelbolagets marginal?

Om du är nybörjare när det gäller betting borde du lära dig hur man räknar ut vilka marginaler man spelar med. Den här artikeln förklarar vad marginaler innebär, varför Pinnacle Sports erbjuder det bästa värdet samt lär dig hur man beräknar ett spelbolags marginaler.

Enkelt förklarat tjänar spelbolagen pengar på att ta emot spel på valfri marknad för att därefter korrigera oddsen tills det att man tjänar pengar oavsett hur matchen slutar. Detta uppnås genom att erbjuda odds som inte riktigt når upp till den faktiska chansen för att något specifikt ska hända – det sanna oddset. Skillnaden mellan oddset som erbjuds och det sanna oddset är spelbolagets marginal.

Spelbolagets marginaler

Exemplet med slantsingling
Den enklaste analogin för att förklara spelbolagens marginal är spela på en slantsingling. Om du slår vad med en kompis kanske ni satsar 10 kronor för att vinna 10 kronor, krona eller klave. Med de här villkoren har ingen av er en fördel eftersom oddset (2,00 decimalt) speglar den korrekta sannolikheten (50%) för att en av myntets sidor ska visas. I betting termer kallas detta en full eller 100-procentig marknad. En sådan ger ingen någon fördel åt varken personen som satsar pengar eller den som tar emot vadet. En marknad om 100% innebär alltså 0 i marginal!

Marknadens procent
Om du däremot skulle satsa pengar på en slantsingling mot någon som har för avsikt att tjäna pengar – exempelvis ett spelbolag – skulle marknadens procent vara över 100%. Procentenheterna som överstiger 100 är storleken på marginalen spelbolaget har över spelaren. Denna marginal kan också benämnas som avgift, edge, juice eller vigg, från engelskans vigorish. I grund och botten är det så här alla spelbolag fungerar, men det är viktigt att förstå att marginalerna skiljer sig åt mellan olika spelbolag. I slutändan avgör det hur höga odds du kan få och hur mycket vinst du kan göra.

Som nybörjare inom betting och att tippa online kan man fråga sig varför man ska bry sig om alla oddsen när man bara spelar på ett? Konceptet att endast spela värdespel relaterar till marknaden som en helhet, alltså att man överväger att spela vilken utgång som helst bara det finns värde. Ju högre marginaler desto sämre värde. Om man ska jämföra odds mellan olika spelbolag är att beräkna marginalen ”rätt sätt” att göra det på.

Få det bästa värdet
Kanske kommer du bli överraskad av det enorma spektrum av olika marginaler mellan olika spelbolag på marknaden. Som ett exempel kan vi marknaden 1X2 från Premier League. Här finns det spelbolag som tar upp mot 10% avgift medan Pinnacle Sports som marknadsledande bara har en marginal om 2%. Snittet bland alla spelbolag ligger på 6%. Alla spelare som försöker tjäna så mycket pengar som möjligt måste känna till att några procentenheter gör en enorm skillnad över tid, eller kanske till och med på ett spel om du satsar tillräckligt hårt.

Pinnacles tillvägagångssätt
Det är viktigt att känna till att Pinnacle inte väljer att ha låga marginaler bara på några få förutbestämda marknader, utan det gäller på alla deras marknader. Du kanske har sett någon oddsbörs göra reklam för liknande marginal men då ska man komma ihåg att de också tar en avgift på vinnande spel, vilket i praktiken gör oddset man spelat sämre och värdet mindre.

När det gäller spread, moneyline och totalen så ligger Pinnacle mellan 1,5%-2,5% på samtliga medan marknadssnittet för amerikansk sport ligger på 5% och för fotboll 6% för spread och total medan ett moneyline spel kostar hela 8%. Det demonstrerar tydligt varför det betalar sig att spela hos Pinnacle Sports.

Spelbolagets marginaler

Hur räknar man ut marginalen?
Du kan räkna ut spelbolagets marginal genom att använda följande ekvation:

(1/Odds A)*100 + (1/Odds B)*100

Som ett exempel kan vi ponera att en match mellan Roger Federer och Rafael Nadal ska spelas. Oddset för Rafael Nadal är 1,926 medan man erbjuds över dubbla pengarna till 2,020 för Federer. Genom att sätta in oddsen i ekvationen har vi räknat ut att det tas ut en liten vigg på 1,43% i det här tillfället.

(1/1,926)*100 + (1/2,020*100) = 51.92 + 49.51 = 101,43%

Om det skulle vara en trevägsmarknad eller mer fortsätter man bara att addera ihop oddsen på samma vis.

Bäst odds, bästa spelbolaget
Vi på VinnOnline håller Pinnacle som ett av de bästa spelbolagen online med sina låga marginaler och goda rykte. En stor del av våra årliga spel placeras hos just dom och vi rekommenderar på det starkaste att du registrerar ett konto idag om du inte redan har ett. Alla som är seriösa med sitt spelande måste ha ett konto hos Pinnen.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att visas. Nödvändiga fält är markerade *

*