Progressiva spelsystem är inte den mest glamorösa formen av spelsystem men det finns personer som hävdar att det finns stora pengar att tjäna. Vi har undersökt spelsystemet Fibonacci för att se huruvida det är värt risken.
Själva essensen i Spela säkert? Ett Fibonacci spelsystem för fotboll – publicerad 2007 av Fragiskos Archontakis och Evan Osbore – är enkel att förstå. Tippa på ett oavgjort resultat och försök igen om du förlorar. Fortsätt så tills du vinner. Det finns två ytterligare regler som är av högsta betydelse.
- Spela bara på oavgjorda resultat där oddset är över 2,618.
- Öka din insats på ett sätt som följer Fibonaccis talföljd: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21 osv.
Idén grundar sig på en teori från 1989 som säger att det oavgjorda resultat är det svåraste för spelbolagen att värdera och att det därför kan utnyttjas. Tanken är att så länge du gradvis fortsätter öka dina insatser så kommer en vinst radera ut tidigare förluster.
Fibonacci-strategin i praktiken
Om vi ser på data från Premier League säsongen 2011/12 så spelades det 93 oavgjorda av totalt 380 matcher, alltså 24,5% av alla matcher. Archontakis och Osborne hade 2,618 som lägsta odds att spela på och i samtliga dessa 93 matcher var oddset högre.
Detta betyder att man i snitt skulle få en vinst var fjärde match. I Fibonaccis talföljd är talet 3 den fjärde siffran varför denna då skulle vara den vinnande insatsen, med en total insats på 7 (vinnande insats 3 samt de tre tidigare förlorade i talföljden – 1, 1 och 2). Med tanke på att snittoddset under säsongen var 4,203 skulle en snittvinst vara 12,61 enheter (insatsen 3 multiplicerat med oddset), med en nettovinst på 5,61 efter att totalen från tidigare insatser dragits av.
På 380 matcher ger detta en teoretisk nettovinst på 1786,7 enheter – allt från en första insats på 1. I det här exemplet använde vi siffror från säsongen 2011/12 där det blev 93 oavgjorda matcher. I de tre säsongerna som spelats sen dess blev det 108, 78 och 93 oavgjorda matcher och snittet totalt i Premier Leagues 23-åriga historia är nästan 104 oavgjorda per säsong.
Vi har tittat på oddsen som Pinnacle Sports erbjöd. Om du inte redan spelar hos Pinnacle så rekommenderar vi det starkt då de allt som oftast har högst odds tack vare sina låga marginaler. Läs vår recension av spelbolaget här eller besök deras hemsida direkt här.
Fibonacci-strategins nackdelar
Det finns en rad praktiska begränsningar som förhindrar att användandet av Fibonaccis talföljd skulle vara en underhållsfri sedelpress. Till att börja med spelas det ofta många matcher samtidigt vilket betyder att möjligheten inte finns att öka insatsen till nästa match om man förlorar, då många matcher slutar samtidigt. Spelare skulle kunna överväga att applicera spelsystemet på individuella lag istället för hela ligan.
Den här metoden betyder hur som helst att längre svep utan ett oavgjort resultat kan orsaka stora temporära hål i spelkassan eller eventuellt att man går bankrutt. Har man en stor spelkassa kan insatsen bli såpass hög att man helt enkelt inte vågar fortsätta. Den längsta serien av matcher utan ett oavgjort resultat har Manchester United från säsongen 2008/09, då de spelade 20 matcher utan att kryssa innan de till slut spelade 0-0 mot Arsenal.
Eftersom Fibonaccis talföljd ökar exponentiellt skulle en spelare behöva satsa 10946 enheter på den där sista matchen. Med den insatsen inkluderad skulle man ha behövt satsa totalt 28656 enheter om man följt systemet slaviskt. Överkomliga summor kan tyckas men om valutan är dollar, pund eller euro börjar det bli osmakliga summor. I slutändan blir det en enorm insats på ett system som i snitt ger väldigt lite tillbaka. Oddset för ett oavgjort resultat i den aktuella matchen var 4,10 vilket skulle gett en utbetalning på 44878,60 enheter med en nettovinst på 16222,60. Med Fibonacci-systemet ger de ökade insatserna också imponerande återbetalningar när man väl vinner.
Vad är Fibonaccis talföljd?
Fibonaccis talföljd är en av de mest kända numeriska sekvenserna inom matematiken, med den enkla formeln:
N3 = N1 + N2
Efter de två inledande siffrorna är nästa tal i sekvensen de två tidigare talen adderade. Talföljden börjar med 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 och 21 och vi kan se på ett exempel från sekvensens början här nedan.
N1 = 1, N2 = 1, alltså är N3 = 2
N1 = 1, N2 = 2, alltså är N3 = 3
N1 = 2, N2 = 3, alltså är N3 = 5
N1 = 3, N2 = 5, alltså är N3 = 8
Slutsats – fungerar Fibonacci som spelsystem?
Liksom talföljden i sig bör kanske spelsystemet Fibonacci uppskattas som ett matematiskt koncept. Som med alla progressiva spelsystem så fungerar det alldeles utmärkt i teorin där man har en oändligt stor spelkassa utan några restriktioner på hur hög insats man kan spela. När man tar verkligheten i beaktande så är det osäkert huruvida man klarar att undvika den långa förlustsviten och faktiskt tjäna pengar.
Om vi använder exemplet med Manchester United ovan skulle en spelare behöva riskera totalt 28656 enheter över 21 matcher för att tjäna 16222. För den som inte har råd att placera det sista vinnande spelet med en insats på 10946 enheter så skulle man ligga 20000 enheter back utan en väg tillbaka.
Eftersom alla kommer nå en gräns vid något tillfälle – oavsett om det är storleken på bankrullen eller restriktioner från spelbolaget som sätter stopp – kan inte Fibonaccis talföljd fortsätta hur länge som helst och bör därför inte ses på som en lönsam lösning på längre sikt.