Mer om odds och marginaler

Vi publicerade tidigare en artikel om hur man beräknar spelbolagets marginaler.

I den här artikeln tänkte vi spinna vidare på det, med mer information om hur spelbolagen sätter sina odds och hur de använder marginaler på oddsen de erbjuder.

Som vi nämmnde i artikeln om marginaler så har Pinnacle oftast de lägsta marginalerna, men de erbjuder bara ett begränsat urval marknader för varje match och när matcherna startat är utbudet för livespel ännu mer begränsat.

odds1

Riktiga oddset

Som ni minns från förra artikeln räknar man ut marginalerna på en tvåvägsmarknad på följande sätt:(1/Odds A)*100 + (1/Odds B)*100

På samma sätt räknar man även ut marginalerna för en trevägsmarknad, till exempel 1-X-2:
(1/Odds för 1)*100 + (1/Odds för X)*100 + (1/Odds för 2)*100

För att ta ett exempel kan vi säga att Chelsea möter Manchester United och oddsen är 2,50-3,30-2,80. När man sätter in det i beräkningen blir det:
(1/2,50)*100 + (1/3,30)*100 + (1/2,80)*100 = 40 + 30,30 + 35,71 = 106,01.

De oddsen skulle alltså ge nästan precis 6% marginal till spelbolaget. Spelbolagen har dock oftast olika marginaler på de olika marknaderna och det är därför man ganska ofta kan se samma bolag erbjuda olika odds på vad som egentligen är samma spel, men med olika namn och olika marknader.

Om vi tar samma match och drar ifrån en tredjedel av marginalen för varje alternativ (6/3 = 2) så skulle vi få fram att spelbolaget bedömde chanserna för de olika utfallen som 38% 28,30% och 33,70%.* Det är vad man kallar det riktiga oddset.

* 0,01% har tagits bort från det sista alternativet, då det snarast tillkommit genom att man vill få jämna odds. Att exakt bedöma chanserna för en match ner till hundradels procent är ändå att betrakta som i princip omöjligt.

Olika marginaler på olika marknader

När oddsen för dubbelchans sedan ska räknas fram så sker det helt enkelt genom att man lägger ihop procentsatserna från de olika alternativen. Det är alltså 66,30% chans för 1X, 62% chans för X2 och 71,70% chans för 12. Den totala procentsatsen blir alltså 200%, vilket stämmer eftersom det finns två vinnande alternativ för marknaden. Om man tänker sig att de lagt till 7,5% marginaler och fördelat det jämt bland de tre alternativen skulle det innebära 68,80% för 1X, 64,5% för X2 och 74,2% för 12. Alltså totalt 207,5%. Oddset för X2 skulle då bli 1 / 64,5% = 1,55.

När man jämför marginaler och odds så ska man inte bara jämföra de olika spelbolagens odds för samma marknad, utan även jämföra med olika marknader där ett spelalternativ i praktiken är detsamma.

Om vi tar exemplet med matchen Chelsea – Man Utd så är spelet på X2 i praktiken det samma som Man Utd +0.5 Asian Handicap. I båda fallen så vinner spelet för alla utfall där United vinner eller matchen slutar oavgjort. Det är dock troligt att marknaderna har olika marginaler, då den ena är en marknad med 2 alternativ och den andra har 3.

Vi vet att spelbolaget har bedömt det riktiga oddset som 38% att Chelsea vinner och 62% att Manchester United vinner eller att det blir oavgjort. Det är inte ovanligt att ett spelbolag som erbjuder 1X2 med 6% marginaler erbjuder Asian Handicap med runt 3% marginaler. Om det återigen fördelats jämt på båda alternativen så skulle procentsatserna bli 39,5% för Chelsea -0.5 och 63,5% för Manchester Uniter +0.5. Översatt till odds skulle det innebära 1,57 för Man Utd +0.5, vilket alltså i praktiken är samma spel som X2 på dubbelchans, men plötsligt aningen högre tack vare marginalerna.

Spela på den bästa marknaden

När en match erbjuds live finns det också mer extrema alternativ. Om till exempel Chelsea leder med 1-0 i 65:e minuten och du tror att de ska parkera bussen och det inte blir några fler mål så finns det oftast minst 3 marknader att spela på. Du kan spela på under 1,5 mål, inga mer mål på marknaden för vilka som gör nästa mål eller på 1-0 som rätt slutresultat. Alla dessa har olika antal alternativ och marginaler så även om spelbolagen försöker se till att odds för att det inte blir fler mål är koordinerat så är det ofta små skillnader och då gäller det att kontrollera så att man spelar på det högsta oddset.

Det förekommer också att spelbolagen endast justerar den marknaden det spelats på när de ändrar oddsen beroende på deras risk. Då kan skillnaderna bli ännu större för de olika spelalternativ som i praktiken är ett spel på exakt samma utfall. Så det gäller verkligen att inte bara jämföra de olika spelbolagen, kontrollera även vilka marknader de erbjuder och om det finns någon annan marknad som erbjuds för det du vill spela på, oddset kan vara högre där!

 

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att visas. Nödvändiga fält är markerade *

*