Introduktion till asian handicap

Spelformen som kallas asian handicap (asiatiskt handikapp) har växt sig väldigt populär genom åren och nu för tiden erbjuder alla seriösa spelbolag åtminstone en marknad per fotbollsmatch. Även om det har växt i popularitet är det inte alltid helt uppenbart vad man kan spela på när man ser markanderna framför sig för första gången. Med detta inlägg hoppas jag att kunna upplysa er om hur man läser av siffrorna.

Asian handicap används framför allt när det spelas på fotboll eftersom det är en sport där oavgjort är ett ganska vanligt resultat. Med asian handicap reduceras antalet möjligheter på ett spel från tre (1X2) till två genom att eliminera möjligheten för oavgjort. Normalt försöker spelbolaget hitta ett handikapp vilket ger oss två möjligheter med en vinstchans så nära 50% som möjligt, vilket borde ge oss ett odds strax under 2.00. Några spelbolag tar steget längre och erbjuder alla möjliga handikapp med allt från 0 upp till flera mål, i steg om 1/4-mål.

 

0:0 Handikapp

Denna är ganska enkel. Om laget du spelar på vinner kan du hämta hem dina vinster. Om laget du spelat förlorar sin match är insatsen förlorad. Om matchen slutar oavgjort får du tillbaka din insats. Detta skulle va en bra satsning i tillfällen där du anser kunna dig finna en klar favorit i en match där spelbolaget menar att matchen är väldigt jämn på förhand.

0,-0.5 Handikapp

Det här spelet kan också skrivas som -0.25 men normalt skrivs det som 0,-0.5. Om laget du spelar på vinner matchen vinner också du. Om laget du spelar på förlorar matchen förlorar du din insats. Om det slutar oavgjort får du tillbaka halva din insats medan den andra halvan är förlorad. Du kan se på det som två spel i ett om du vill. Om du satsar en tusenlapp på detta handikapp är det i praktiken två satsningar med en femhundring vardera på 0:0 och -0.5.

-0.5 Handikapp

Nu blir det enklare igen. Om du spelar på ett lag med detta handikapp betyder det att de måste vinna för att du ska vinna. Om de inte lyckas med det är din insats förlorad. Med andra ord är det samma sak som att spela laget på en vanlig trevägsmarknad (1X2). Om du däremot hade spelat på det andra laget som följdaktligen hade ett +0.5 handikapp, hade du vunnit så länge inte det laget förlorade matchen.

-0.5,-1 Handikapp

Det här spelet kan också skrivas som -0.75 men som nämnt tidigare är det mindre vanligt numera. Om du spelar på ett lag med detta handikapp måste de vinna med minst två mål för att du ska vinna hela vadet. Du tjänar fortfarande pengar om de vinner med ett mål eftersom du vinner på halva din insats och får tillbaka den andra halvan. Om det gör saken lättare, dela din insats i två och se på det som två separata satsningar. En insats på 1000kr betyder i praktiken att du satsar 500kr på -0.5 och 500kr på -1. Om matchen slutar oavgjort eller att ditt lag förlorar, förlorar du hela insatsen.

-1 Handikapp

För att du ska vinna ett spela som detta måste ditt lag vinna med minst två mål. Om det blir oavgjort eller ditt lag förlorar kommer du förlora hela insatsen. Om ditt lag lyckas vinna, men bara med ett mål, får du åtminstone tillbaka insatsen.

 

Som du kanske noterat har jag bara listat minushandikappen här ovan men givetvis har det andra laget motsvarande positiva handikapp. Som ett exempel kan vi ta Manchester United som kommer att möta Southampton på hemmaplan inom kort. Handikappet är -0.5 och -1 för United och för Southampton är det +0.5 och +1. Om du spelar Southampton kommer du vinna om de lyckas få oavgjort eller vinna matchen. Om dom förlorar med två mål eller mer är hela din insats förlorad. Om de förlorar med ett mål förlorar du halva din insats medan du får tillbaka den andra halvan.

Ett bra startpaket av aktuella spelbolag vi rekommenderar hittar du på vår spelbolagssida.

Lämna ett svar

Din e-post kommer inte att visas. Nödvändiga fält är markerade *

*